De Verzekeringen op een rijtje

Verzekering introEen behandeling in een decompressietank is een dure grap. Net als rechtsbijstand voor een instructeur. Bij de NOB ben je hiertegen (en meer) verzekerd. Dit geldt ook wanneer je gebruik maakt van het Duikspotter jaaraccount.

Overgenomen van: Duikspotter

Auteur: Arieke van den Brink

De NOB heeft een aantal collectieve verzekeringen afgesloten voor alle leden. Daarnaast hebben leden de mogelijkheid om zelf een doorlopende NOB-duikreisverzekering af te sluiten. Omdat er regelmatig vragen binnenkomen over deze NOB-verzekeringen, zetten we ze hier voor je op een rijtje.

Doorlopende duikreisverzekering

Ga je op duikvakantie? Sommige verzekeraars vinden dat je een groter risico voor ze bent dan wanneer je een wandelvakantie boekt. Er zijn dan ook verschillen in de manier waarop verzekeraars met de risico’s van duiken omgaan. Bij de NOB kun je een doorlopende duikreisverzekering afsluiten. Daarmee ben je op reis ook tijdens het duiken goed verzekerd. Standaard biedt de verzekering werelddekking. Ook de reis van en naar de duikstek én de duik zelf zijn gedekt. De dekking geldt ook tijdens een dagje duiken op je favoriete duikplek in Nederland.

Onder de dekking vallen de volgende kosten:

  • Geneeskundige kosten. De kosten van een decompressiebehandeling zitten hier niet bij, daarvoor ben je al verzekerd in de collectieve ongevallenverzekering.
  • Een standaard annuleringsdekking van € 1.000,00 per persoon. Dit bedrag kun je zelf verhogen tot € 1.500,00.
  • Schade en diefstal van je duikuitrusting wordt vergoed tot maximaal € 7.500,00. Tot drie jaar na aanschaf wordt zelfs de nieuwwaarde uitgekeerd. En is je bagage niet aangekomen op de plaats van bestemming? Dan vergoeden we ook de huurkosten voor een vervangende duikuitrusting.
  • Kostbaarheden waaronder computers, tablets, film- en fotoapparatuur zijn tot maximaal € 2.500,00 meeverzekerd.

Verzekering1Let op: deze NOB-duikreisverzekering zit dus niet in je lidmaatschap. De verzekering kost € 45,00 per jaar en sluit goed aan bij de collectieve verzekeringen die wel bij het NOB-lidmaatschap horen. Je kunt deze verzekering alleen afsluiten als je lid bent van de NOB. Je kunt ook jouw partner of gezin meeverzekeren. Voor je partner kost dat €27,50 per jaar, het hele gezin is meeverzekerd voor € 42,50 per jaar. De dekking voor de duikgerelateerde schade geldt alleen voor de hoofdverzekerde: het NOB-lid. Als meerdere gezinsleden duiken en lid zijn van de NOB moeten zij ieder een eigen polis afsluiten om volledig verzekerd te zijn. Het schadeformulier kun je downloaden via onze website of aanvragen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Decompressiebehandeling

De kosten van een behandeling in een decompressiekamer zijn verzekerd via de collectieve ongevallenverzekering van de NOB. De dekking geldt wereldwijd en vergoedt de kostprijs van de decompressiebehandeling. Meestal vragen ze wel naar een pasje van de verzekeraar voordat ze je in de tank schuiven. Via MIJN NOB kun je de digitale NOB-ledenpas downloaden. Hierop staat vermeld dat je bent verzekerd voor aansprakelijkheid en de kosten van een decompressiebehandeling. Let op: de kosten van het transport van de plek van het duikongeval naar de decompressiekamer vallen niet onder deze dekking. De vergoeding van deze kosten valt onder de duikreisverzekering. In geval van nood in het buitenland kun je contact opnemen met de alarmcentrale van Hienfeld: SOS international via telefoonnummer 020 651 51 51. Deze alarmcentrale is 24/7 bereikbaar.

Ongevallenverzekering

De collectieve ongevallenverzekering van de NOB keert een vergoeding uit bij blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg van een duikongeval. Deze verzekering dekt dus geen geneeskundige kosten! Uitzondering is de vergoeding van kosten van de behandeling van een decompressieongeval, die wel in deze verzekering is opgenomen. Claims stuur je aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van ‘NOB Collectieve ongevallenverzekering’.

Aansprakelijkheid

De collectieve aansprakelijkheidsverzekering is er voor alle leden op het moment dat zij onverhoopt aansprakelijk worden gesteld voor schade aan personen of goederen tijdens het beoefenen van de onderwatersport. Een voorbeeld: je laat een duikfles op de tegeltjes van het zwembad vallen en je bent daarvoor terecht aansprakelijk gesteld door de eigenaar van het zwembad. Deze verzekering is secundair. Dit betekent dat je eerst je eigen WA-verzekering aanspreekt. Als onderwatersport in je eigen WA-verzekering is uitgesloten op de polis, dan kun je alsnog een beroep doen op de NOB-verzekering. Claims stuur je aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van ‘NOB Collectieve aansprakelijkheidsverzekering’.

Aansprakelijkheid voor bestuurders

Het kan gebeuren dat je als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld voor financiële schade als gevolg van onbehoorlijk bestuur. Onder de collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor (verenigings)bestuurders is deze schade afgedekt. Deze verzekering geldt voor alle NOB-verenigingen. Duikscholen kunnen de verzekering op vrijwillige basis afsluiten. Ook dit is een secundaire verzekering. Dit betekent dat de claim eerst bij de aansprakelijkheidsverzekering van de vereniging/duikschool moet worden neergelegd – als de vereniging/duikschool die heeft. Als deze niet is afgesloten of niet volledig uitkeert dan doe je een beroep op de NOB-verzekering. Claims stuur je aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van ‘NOB Collectieve bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering’.

Rechtsbijstand voor instructeurs

Alle NOB-sportduikinstructeurs zijn verzekerd voor juridische hulp bij een strafzaak. Deze rechtsbijstandsverzekering is best bijzonder. Normaal vergoedt een rechtsbijstandsverzekering alleen de kosten in civiele zaken en niet als er sprake is van een strafzaak. Als duikinstructeur kun je tijdens het lesgeven betrokken raken bij een duikongeval. Zodra de hulpdiensten eraan te pas komen, verandert de duikstek waar het ongeval plaatsvindt in een plaats delict. Dat betekent dat de instructeur als eindverantwoordelijke meteen te maken krijgt met justitie en strafrecht. Vandaar. De strafzaak moet het gevolg zijn van een incident tijdens sportduikinstructie bij een NOB-vereniging of -duikschool. De verzekering dekt de kosten tot een maximumbedrag van € 25.000,00. Op de digitale instructeurslicentie die instructeurs kunnen downloaden via MIJN NOB, staat het noodnummer vermeld waarmee instructeurs een beroep kunnen doen op juridische ondersteuning na een duikongeval.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Verzekering3 1024x683

Meer weten?

Als je de kleine lettertjes van deze verzekeringen wil raadplegen, kun je alle polissen van deze verzekeringen vinden op onze website Op deze pagina.

Vragen over verzekeringen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wanneer je een Duikspotter jaaraccount hebt, ben je automatisch lid van de NOB en kun je gebruik maken van bovenstaande verzekeringen. Meer informatie over een Duikspotter jaaraccount vind je hier.

Overzicht NOB-verzekeringen

 Soort Verzekering
In lidmaat-schap   Voor wie   Dekking   Verzekerde activiteit   Primair/ secundair   Verzekerde bedragen
Collectieve Aansprakelijkheids-verzekering. Ja   Leden NOB.   Wereld   Personenschade en zaakschade tijdens NOB/CMAS onderwatersport activiteiten.   Secundair   1.250.000.-

Eigen risico 100.-

Collectieve Ongevallen- verzekering (incl. kosten decompressie-behandeling). Ja   Leden NOB

Tot en met het jaar waarin de verzekerde 85 jaar wordt.

  Wereld   NOB/CMAS onderwatersport activiteiten.   Primair   Overlijden € 15.000.-

Invaliditeit € 60.000.-

Behandeling deco-ongeval: kostprijs

Collectieve Bestuurders Aansprakelijkheids-verzekering. Ja   Bij NOB aangesloten verenigingen en duikscholen.   Wereld   Vermogensschade: financiële schade door onbehoorlijk bestuur.   Secundair   € 250.000.-
Collectieve Rechtsbijstand voor instructeurs. Ja (vrijwillig voor scholen)   NOB sportduik instructeurs.   Indien NL recht van toepassing   Juridische gevolgen van het geven van NOB sportduikinstructie.   Secundair   € 25.000,-
Duikreisverzekering. Nee   NOB-leden die in Nederland wonen.   Wereld   Duiken in binnen- en buitenland. Annulering, duikuitrusting en transport naar decompressiekamer.   Primair    

Helaas ! Door veelvuldig misbruik door derde is het plaatsen van een reactie door gasten uitgeschakeld.
Als je op dit artikel wilt reageren moet je eerst even inloggen.