Besturen met een visie

Besturenmeteenvisie introGisteren op 20 oktober 2018 was het dan eindelijk zover dat de worpshop "Besturen met een visie" gehouden werd in Heeze.
Er is het nodige geschoven met tijden en locaties. De deelnemers namens OWSV Cyana waren Remie en Jan.
Merlin en Stefan waren even duiken in Egypte en Mark had familie verplichtingen.
De NOB is de sponsor voor OWSV Cyana is de workshop gratis.

 

Het was een leerzame dag voor de deelnemers natuurlijk de nodige open deuren maar dan nog dwingt het om er toch even goed over na te denken. Op z'n workshop zitten niet alleen duikverenigingen maar bestuurders van verschillende sportverenigingen wat het opmerkelijker maakt dat de problemen toch vrijwel gelijk lopen.

 

Wat zijn die problemen waar zowat alle verenigingen mee kampen dan wel?

  • Vergrijzing van het ledenbestand! Cyana had de laagste gemiddelde leeftijd (45-jaar)
  • Tekort aan geschoold kader! Hierbij had Cyana de slechtste score.
  • Teruglopend aantal vrijwilligers! Denk aan de moeite die het kost om 3 personen te vinden voor het Discozwemmen.

 

Is het dan allemaal kommer en kwel?

► Zoals gebruikelijk heb je de positieve blik, slechts 24% van de sportverenigingen is kwetsbaar en wordt in hun voortbestaan bedreigd ze verwachten de komende 3 jaar niet te overleven.

► En de negatieve blik zul je nu wellicht denken? Slechts 25% van de verenigingen is echt vitaal te noemen en met 75% gaat het dus niet goed.

Het onderstaande plaatje komt uit een jaarlijks onderzoek van het Mulier Instituut dit instituut onderzoekt op verzoek van allerlei sportbonden allerlei zaken. Om een vitale sportvereniging te zijn moet zowel de 'Organisatiekracht' als de 'Maatschakkelijke oriëntatie' voldoende of goed op orde zijn.

Vitaal

 Voor de echte liefhebbers die meer willen lezen staat hieronder de gehele pdf afkomstig van het Mulier Instituut waar dit grafiekje uit afkomstig is:

  pdfJaarbericht-Verenigingsmonitor.pdf1.08 Mb

 

Heb ook nog even een filmpje voor jullie opgezocht beelden zeggen meer dan (1000) woorden.

 

 

Ook deze video geeft de uitdagingen erg goed weer, bekijk ook even deel 2 de link komt vanzelf aan het einde.

 

Besturen met een visie ( De workshop omschrijving)

Onvoldoende vrijwilligers, terugloop in ledental, onvoldoende financiële middelen, agressie langs de lijn, gebrek aan structuur, geen opvolging, verlies van privéleven. Het zijn enkele voorbeelden van vraagstukken waar verenigingsbestuurders mee worstelen en waar u wellicht ook tegenaan loopt.

Besturen met een visie richt zich op de groei en ontwikkeling van amateursportverenigingen. De grondgedachte van Besturen met een visie is dat als bestuurders in hun kracht komen en hun werk goed doen ze sterkere en leukere verenigingen creëren. Professionele ontwikkeling en groei van bestuurders leidt tot krachtigere verenigingen. Besturen betekent richting geven aan de vereniging, een koers uitzetten en op basis van deze koers beslissingen nemen om uiteindelijk zo dicht mogelijk bij een vooraf bepaalde stip op de horizon te komen. Dit klinkt logisch, maar blijkt in de praktijk lastig te zijn.

De workshop leider was: Robbert de Leeuw (Klik voor meer info)

 

Dan twee links naar extern websites als je meer wilt lezen!

 

Besturen met een Visie                 Mulier Instituut

 

Op onze bestuursvergadering van 6 november gaan we als Cyana bestuur lekker aan de slag met het geleerde, dit onderwerp krijgt vervolg.

Afgelopen bestuursvergadering hadden we trouwens een fles bubbelwijn op tafel om te vieren dat we de aktes bij de notaris (eindelijk) hebben gepasseerd en nu dus formeel een Boxtelse sportduikvereniging zijn.Prosecco op tafel notaris afgerond

 

{slider Egypte reis 2018}

Van horen zeggen omdat de auteur er niet bij kon zijn.Egypte 2018 intro

 

 

 

 

Helaas ! Door veelvuldig misbruik door derde is het plaatsen van een reactie door gasten uitgeschakeld.
Als je op dit artikel wilt reageren moet je eerst even inloggen.