Vernieuwde NOB Opleidingen deel-2

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Ben de laatste week een paar avonden bezig geweest om de nieuwe lesboeken van de NOB eens netjes door te nemen. Er is het nodige gewijzigd in de manier van opleiden van de duikers. Om dit bij de instructeurs duidelijk te krijgen moeten die alle 2000 een verplichte dag komen opdraven voor een bijscholing. Deze bijscholingen zijn begin 2017 gestart maar toen was er zoals gebruikelijk bij de NOB nog weinig duidelijk. Persoonlijk heb ik bewust gewacht tot er meer duidelijkheid was en de boeken beschikbaar kwamen. Gisteren op 25 februari heb ik de gehele dag in Woerden doorgebracht.

Natuurlijk heb ik daar wel iets geleerd maar de vraag of dat iets met sportduiken of lesgeven te maken had laat ik graag ter beantwoording aan de lezer over.

Inhoudelijk wat is er in grote lijnen gewijzigd:

1- We gaan eindelijk leren om te trimmen en horizontaal in het water stil te hangen.

2- Het trimmen worden we geacht als eerste te leren en daarna gaan we in principe alle oefeningen zwevend uitvoeren.

In de praktijk zal er in de aanleerfase best wel eens even contact zijn met de zwembadbodem maar het einddoel is om de oefeningen allemaal uitgetrimd en stilhangend uit te kunnen voeren. Ook voor de oudere duikers (ik bedoel hier natuurlijk de duikers opgeleid volgens het oude systeem) wordt dit nog een hele uitdaging omdat zij geacht worden het goede voorbeeld te gaan geven en om de oefeningen ook voor te doen.

Voor de 1*-duiker mag de variatie ± 1 meter zijn en mag hij tijdens de oefening ook een beetje zwemmen.

Voor de 2*-duiker mag de variatie ± 0,75 meter zijn en mag de horizontale verplaatsing tijdens de oefening ook niet meer zijn dan die 0,75 meter wat dus gewoon neerkomt op stilhangen.

Voor de 3*-duiker zijn de limieten ± 0,50 meter in alle richtingen ook moet de horizontale positie binnen 30° blijven voor de 1* en 2* is dat 45° ten opzichte van de horizon.

Wat zijn de oefeningen dan zoal:

1- Bril leegblazen + Bril geheel afnemen en opnieuw opzetten en leegblazen.

2- Een veiligheidsstop van 5 minuten op 3 meter diepte maken.

3- Wisselen van automaat dus je eigen reserve automaat pakken 1-minuut ademen en weer terugwisselen en netjes opbergen.

4- Idem maar met de reserve automaat van je buddy.

5- Starten van een geassisteerde opstijging dus niet meer eerst bodemcontact maar starten vanuit trim.

6- Starten van een reddingsopstijging dus niet meer eerst bodemcontact maar starten vanuit trim.

7- Een DSMB (onderwater opblaasbare decoballon) oplaten 1* vanaf 5 meter 2* vanaf 10+meter en 3* vanaf minimaal 20 meter.

 Trim OKHet plaatje waar we naar streven

Elke oudere duider die denkt dat hij deze oefeningen allemaal netjes kan voordoen mag dat bij mij komen demonstreren. Maar ik raad iedereen aan om dit eerst maar eens te gaan oefenen anders weet ik bij bijna iedereen de uitslag ongeveer bij voorbaat en ja er lopen bij CYANA enkele duikers rond die dit ook gewoon geblindeerd kunnen met twee vingers in de neus maar voor alle andere ga maar eens oefenen.

De randvoorwaarden zijn troebel buitenwater zonder bodemzicht dus neem maar de plas in Den Dungen zwem naar de diepe put en ga daar op 5-meter maar oefenen, sterkte alvast.

Binnengekomen reacties  

#3 Web Master 03-03-2018 18:08
Het is wel een mooie uitdaging om dit te gaan proberen. Dus zowel oudere als jongere duiker meld je maar aan. Zou wel eerst eens een weekje in het zwembad gaan oefenen met je buitenwater uitrusting aan natuurlijk.
En Rob voor de goede orde er zijn twee CYANA leden die ouder zijn dan deze jonge.
#2 Rob Breukhoven 02-03-2018 16:35
1 Elke oudere duiker komt de oefeningen bij jou voordoen. Dat gaat dus inhouden dat het maar 1 lid zal zijn ? Kees?
2 Dus iedere jongere duiker gaat de oefening bij jou voordoen. Dat wil dus zeggen dat we allemaal weer gaan duiken en oefenen? Das mooi, ik wil graag voor Egypte alle oefeningen beheersen, wie nog meer?
#1 Peer Heijnen 26-02-2018 16:40
Eigenlijk wel goed die trimoefeningen. Als je ziet wat er bv in de Grevelingen onder water ligt te spartelen :lol:

Helaas ! Door veelvuldig misbruik door derde is het plaatsen van een reactie door gasten uitgeschakeld.
Als je op dit artikel wilt reageren moet je eerst even inloggen.