Vernieuwde NOB Opleidingen deel-1

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

logoHet blijft bij de NOB niet bij alleen een nieuw logo.

Alle instructeursopleidingen zijn gedurende een jaar gestopt en in die periode zijn ze in Veenendaal hard aan het werk geweest om alle opleidingen te herzien en de theorieboeken te herschrijven.

De komende 10 artikelen zal ik pogen om elke week een tipje van de sluier op te lichten en een wijziging te bespreken.

Het is de bedoeling dat de NOB-duikers zelf na gaan denken en beslissen hoe ze gaan duiken. Op dit punt komen we nog uitvoerig terug.

Het is de bedoeling dat NOB-duikers veel beter gaan trimmen en horizontaal kunnen stilhangen in het water terwijl ze oefeningen doen, hierop komen we ook nog uitvoerig terug.

 

Dan het onderwerp van dit artikel begrippen en limieten.

Scharrelduik en Omkeerdruk zijn twee nieuwe begrippen.

Een scharrelduik is ongeveer wat we voorheen een recreatieve duik zouden noemen. Je gaat te water, scharrelt een beetje rond en komt weer ergens boven. Geen ingeplande oefeningen en geen nieuwe vaardigheden en op een bekende duikplaats.

Dan omkeerdruk is ook een nieuwe term voor de NOB-duikers de term is gebruikelijk bij technisch duiken en duiken in grotten. Het is de flesdruk die je voor de duik bepaald en bij het bereiken van die druk wordt er aan de terugweg begonnen. De druk is persoonlijk en kan dus voor de beide buddy's verschillend zijn.

Het bepalen van deze omkeerdruk is een verplicht punt geworden op het verplichte duikplan wat voor elke duik, dus ook voor een scharrelduik, voor aanvang van de duik dient te worden opgesteld.

Bij het opstellen van dit duikplan dien je ook nog met de volgende wijziging rekening te houden. Er was altijd een regel die stelde dat je moest boven komen met nog 50 Bar druk in de duikfles. Deze regel is aangescherpt, je bepaald nu een flesdruk waarbij je aan de opstijging moet beginnen.

Regels voor bepalen van de opstijgdruk zijn 50 Bar of 600 Liter reserve lucht en 20 Bar of 250 liter voor de opstijging, je kiest de meest veilige.

Stel je duikt met een 2x7 liter duikfles gevuld tot 210 Bar dan begin je dus bij 70 Bar aan de opstijging en zal de omkeerdruk dus 140 Bar zijn.

Deze regels worden lachwekkend als je gaat duiken met een 5 liter duikfles gevuld tot 200 Bar. Voor alle duikflessen kleiner dan 12 liter zul je altijd met de liters moeten rekenen. We moeten volgens de regels aan de opstijging beginnen bij 850 liter in de fles dat is 170 Bar en de omkeerdruk wordt dus 185 Bar als we straten met 200 Bar.

Het is vervelend maar de regels zijn de regels, gelukking mogen we bij het nieuwe beleid ook nog zelf nadenken.

Samenvatting:logo staand

Stel altijd voor je gaat duiken een duikplan op daarin staat minimaal de:

  • Maximale duikdiepte.
  • Geplande duikduur.
  • Globale route die je gaat afleggen.
  • Geplande manier van opstijgen.
  • Omkeerdruk
  • Minimale flesdruk waarop je start met de opstijging.

Voor diegene die het hele verhaal willen lezen: pdfSelectie-duikvaardigheden-bijscholing.pdf207.1 Kb20/02/2018

Ben ondertussen in het nieuwe 2* boek op blz. 127 aangekomen daar daar wordt het nog erger.

Plan een duik naar 21 meter met een 10 liter fles reserve wordt 900 liter en nog 300 liter voor de berekende opstijging, samen 1200 lier lucht.

Als de begindruk 200 Bar is dan wordt de omkeerdruk 160 Bar en begin je aan de opstijging bij 120 Bar.

Met een 7 liter flesje moet je omkeren bij 191 Bar en aan de opstijging beginnen bij 182 Bar.

Iemand is hier in zijn conservatisme een beetje doorgeschoten geen enkele technische duikorganisatie, die zijn ingesteld op nog veel diepere duiken, gebruikt deze reservemarges.

Standaard voor een duik dieper dan 50 meter is de 1/3 regel dus als alles volgens plan gaat kom je met 1/3 van het gas wat je heb meegenomen weer boven, voor het decogas wordt zelfs vaak een kleinere reserve aangehouden. Met een 10 literfles kom je als je dieper gaat dan 20 meter bij ne NOB in de toekomst met +100 Bar boven. En als je buddy een grotere fles heeft gaat die waarschijnlijk nog veel meer over hebben.

Veiligheid voor alles maar als de regels als belachelijk ervaren gaan worden dan gaan de duikers weer zelf nadenken en bepalen ze hun eigen grensen. Het grote gevaar daarbij is dat men zich dan rijk gaat rekenen en de verkeerde keuzes gaat maken.

Persoonlijk ben ik altijd voor de KISS methode: Omkeren tijdens een scharrelduik doe je op zijn laatst als een duiker op 100 Bar aankomt. Zorg dat je ondieper bent dan 10 meter voordat je flesdruk op 100 Bar staat. Je komt met minimaal 30 Bar boven. Niets uitrekenen gewoon drie getallen 100 Bar, 10 meter en 30 Bar.

 

Binnengekomen reacties  

#2 Rob Breukhoven 26-02-2018 19:28
hmm. ik ben benieuwd naar 3* en deco planning? op bladzijde 63 kom je helemaal los ha ha. tip wellicht een toelichting geven hoe de iantd of de gue het doen, en dit in een overvieuw naast elkaar zetten? dan een presentatie van maken met een info avond? ik zorg voor gebak en koffie, zaal !!
#1 Peer Heijnen 26-02-2018 16:36
NOB.... pfffffff
Maar vooruit met logisch denken komen we gelukkig verder

Helaas ! Door veelvuldig misbruik door derde is het plaatsen van een reactie door gasten uitgeschakeld.
Als je op dit artikel wilt reageren moet je eerst even inloggen.