Nieuwe Automaten Verplicht!

De wetgever heeft weer wat leuks bedacht.Vkraan2

Dit gaat een heel goed jaar worden voor de duikwinkels. Het aantal te vervangen automaten loopt in de vele 10-duizende.

Wat is het probleem eigenlijk?

De recreatieve duikers zijn er na 20-jaar achter gekomen dat de hele ALV oplossing niet deugt en slechts heel beperkt bruikbaar is.

 

Dit was bij de technische duikers al lang bekend en in diverse andere landen hebben de duikorganisaties de regels al jaren geleden aangepast.

In Nederland gaat de NOB ook nu niet over tot een verplichting voor een dubbele 1etrap. In een artikel in Onderwatersport van juni/juli 2016 leggen de auteurs wel netjes uit wat er nu eindelijk in de EN regelgeving is gewijzigd. Ook wordt expliciet duidelijkgemaakt dat instructeurs en duikverenigingen geacht worden de regel te kennen en dat die dus gewoon aansprakelijk worden gesteld als er iets mis gaat met een uitrusting die ze zelf gebruiken of uitlenen. De NOB stelt geen verplichting omdat ze dan ook moeten gaan handhaven om te voorkomen dat ze zelf aansprakelijk worden gesteld.

Voor gewone duikers geldt eigenlijk ook gewoon dezelfde verplichting. Door deze publicatie in de Onderwatersport is iedereen op de hoogte, of kan verondersteld worden op de hoogte te zijn en kan dus aansprakelijk worden gesteld als de buddy iets overkomt omdat zijn automaat bevriest als hij zij buddy lucht geeft met zijn ondeugdelijke ALV.

Korte samenvatting van artikel in Onderwatersport.

De tot nu toe standaard configuratie van één 1etrap en daaraan verbonden zowel de hoofdautomaat als de ALV voorziening en natuurlijk ook nog de inflatorslangen is nooit getest op het gebruik door twee duikers. Al de testen waar tot nu toe aan voldaan moest worden gaan er van uit dat altijd slechts een van de twee automaten gebruikt wordt en nooit beide tegelijk. De nieuwe norm CE EN250A test wel met beide automaten tegelijk. Alle tot nog toe verkochte automaten hebben nooit de nieuwe test gedaan en voldoen dus niet aan de nieuwe norm en mogen dus niet meer voor deze toepassing worden gebruikt.

Er komen nu wel automaten in de winkels te liggen die aan de nieuwe norm voldoen maar die mag je dan alleen gebruiken tot 30 meter diepte en in water van minimaal 10oC. Helaas duiken we hier meestal in kouder water dus een nieuwe 1etrap kopen is voor Nederlands gebruik geen optie.

Nu zijn er diverse andere oplossingen:

  1. De regels gewoon aan je duiklaars lappen en doorgaan op de oude voet en wachten op de eerste veroordeling door een rechter. Bedenk wel dat er de laatste 20 jaar door dit "ALV-probleem" al diverse nederlandse duikers zijn omgekomen tijdens het duiken. Als er iets mis gaat met je buddy wordt je waarschijnlijk aangeklaagd.
  2. De regels proberen na te leven. Ook dan zul je keuzes moeten gaan maken. Voor Nederlandse omstandigheden is de nieuwe norm eigenlijk geen oplossing of moet je erg weinig of erg ondiep gaan duiken. Als je bij de ALV oplossing blijft en een nieuwe 1e trap monteert die aan de CE EN250A test kun je in warm water en ondieper dan 30 meter wel veilig duiken maar zodra je in water gaat duiken kouder dan 10oC of dieper dan 30 meter dan voldoet de nieuwe norm ook niet. Aangezien alle zoetwaterplassen inclusief de Grevelingen onder de 5 meter altijd kouder zijn dan 10oC mag je daar dus ook met een nieuwe1e-trap die aan de nieuwe eisen voldoet niet komen. De Oosterschelde en de Noordzee zijn de 4 zomermaanden warmer dan 10oC dus daar zou het beperkt toepasbaar zijn.
  3. De feitelijk meer technische oplossing met twee onafhankelijke kranen met op elke kraan een aparte 1etrap is voor nederlandse omstandigheden de enige werkbare oplossing. Voor een enkelset betekent dit dus een dubbele kraan op de fes monteren en twee eerste trappen en twee tweede trappen. Een dubbelset heeft vaak al twee kranen maar er bestaan ook genoeg dubbelsets met maar een kraan. De nette technische oplossing heeft ook nog een tussenkraan om de flessen in nood gescheiden te kunnen gebruiken. Normaal is de rechts gemonteerde 1etrap je hoofdautomaat (primaire automaat) daar zit eventueel ook de inflator van je droogpak aan vast maar geen manometer. De links gemonteerde 1etrap wordt je ALV oftewel secundaire automaat daar zit de inflator van je trimvest of wing aan vast en ook een manometer.

Conclusie.

Door de publicatie in Onderwatersport is elke duiker in Nederland nu niet meer onwetend en kan dus aansprakelijk worden gesteld. Voor Instructeurs en voor verenigingen/duikscholen is het feitelijk gewoon per direct verplicht om alles aan te passen.

Binnen CYANA onderwatersport duiken alle actieve instructeurs al jaren met dubbele automaten en daarnaast zijn er nog zeker 6 duikende leden met dubbele 1etrap

Nog meer lezen ? Lees onderstaande stukken!

Wat zegt de NOB    Wat schrijft Calypso

Kranen kiezen

Succes met aanpassen.

Jan Dankers

Helaas ! Door veelvuldig misbruik door derde is het plaatsen van een reactie door gasten uitgeschakeld.
Als je op dit artikel wilt reageren moet je eerst even inloggen.