Snorkelen C - Controle

Snorkelen is heel makkelijk en kun je bijna overal waar water is wel doen. In het zwembad, bij het strand als je op vakantie bent, misschien wel vlakbij waar je woont of in een meertje. Snorkelen is ook heel leuk. Samen met een vriendje of vriendinnetje laat je elkaar allemaal mooie planten en vissen zien.

kidz2  kidz4

In het zwembad oefen je hoe je moet snorkelen, als dat goed gaat kun je ook in het buitenwater snorkelen. Met een duikmasker en een snorkel kun je met je hoofd onder water en toch gewoon blijven ademen. Je hebt ook niet zoveel nodig; een zwembroek of badpak, duikmasker, snorkel en zwemvliezen zijn al genoeg. Snorkelen doe je nooit alleen en vraag altijd aan je vader of moeder of je mag snorkelen voordat je het water in gaat.

Gebarentaal!

Onderwater of met een snorkel in, kun je niet praten. Maar soms wil je toch iets vertellen. Daarom is er een soort gebarentaal ontwikkeld, zodat je niet steeds weer naar boven hoeft om iets te vertellen. Ook duikers gebruiken deze handsignalen. Je kunt dan met je vriendjes in Nederland en buitenland dezelfde taal onder water ‘spreken’.

OK

Het bekendste teken is het OK-teken: je brengt de toppen van je duim en wijsvinger naar elkaar toe en maakt een O. Dit gebaar wordt gebruikt als vraag: ‘Gaat alles goed met je?’ en als antwoord wordt dan hetzelfde gebaar teruggegeven: ‘Ja hoor, met mij gaat alles goed’. Dus niet je duim opsteken, dat betekent namelijk dat je weer omhoog wilt.

Snorkelen Niveau C

Voor dit niveau is het snorkelen niveau A en B als ingangsniveau wenselijk maar daar kan in overleg vanaf worden gewezen. Dit is het hoogste niveau snorkelen waar bijvoorbeeld ook geblindeerd oefeningen worden gedaan ook hier weer met veel speelse elementen wordt er in maximaal 12 lessen in deze opleiding weer veel bijgeleerd.

Na het afronden op het sorkelen niveau C zijn er nog enkele specialisaties mogelijk zoals zwemmen met vinnen. De standaard vervolgopleiding is te vinden in het persluchtprogramma bijvoorbeeld het ► Adembrevet wat de start van dat programma is.

Maar we kennen daar ook een ► Bellenbrevet  en een ► Trimbrevet en een ► ScubaDoe brevet

Wat is ScubaDoe

NOB-ScubaDoe is de naam van het jeugdprogramma. Het is een ‘eigen’ NOB-programma, gemaakt door en voor vrijwilligers. Het programma bestaat uit drie blokken: snorkelen, persluchtduiken en jeugdspecialisaties.

Het eerste van de drie blokken van het NOB-ScubaDoe-programma is het Snorkelprogramma.

Daarna of daaraan parallel bestaat er ook een persluchtprogramma en kunnen er in totaal 17 specialisaties gedaan worden.