Snorkelen B - Ervaring

Snorkelen is heel makkelijk en kun je bijna overal waar water is wel doen. In het zwembad, bij het strand als je op vakantie bent, misschien wel vlakbij waar je woont of in een meertje. Snorkelen is ook heel leuk. Samen met een vriendje of vriendinnetje laat je elkaar allemaal mooie planten en vissen zien

info3

 

In het zwembad oefen je hoe je moet snorkelen, als dat goed gaat kun je ook in het buitenwater snorkelen. Met een duikmasker en een snorkel kun je met je hoofd onder water en toch gewoon blijven ademen. Je hebt ook niet zoveel nodig; een zwembroek of badpak, duikmasker, snorkel en zwemvliezen zijn al genoeg. Snorkelen doe je nooit alleen en vraag altijd aan je vader of moeder of je mag snorkelen voordat je het water in gaat.

Gebarentaal!

Onderwater of met een snorkel in, kun je niet praten. Maar soms wil je toch iets vertellen. Daarom is er een soort gebarentaal ontwikkeld, zodat je niet steeds weer naar boven hoeft om iets te vertellen. Ook duikers gebruiken deze handsignalen. Je kunt dan met je vriendjes in Nederland en buitenland dezelfde taal onder water ‘spreken’.

Omhoog

 

Het tweede bekendste teken is het OMHOOG-teken: je steekt je duim omhoog zoals op het plaatje. Als je wilt AFDALEN doe je de duim omlaag.

Snorkelen Niveau B

Voor dit niveau is Snorkelen Niveau A wenselijk maar daar kan in overleg vanaf worden gewezen. De verdere uitdieping van de kennismaking met snorkelen en het snorkelmateriaal met veel speelse elementen is wat er in maximaal 12 lessen in deze opleiding wordt aangeleerd. Tevens worden enkele nieuwe vaardigheden aangeleerd zoals het masker opduiken en ondewater weer opzetten.

De vervolgopleiding is ►Snorkelen Niveau C waar dan nog meer snorkel kennis en kunde wordt aangeleerd.

Het is ook mogelijk om aansluitend met perslucht verder te gaan waar dan het ►Bellenbrevet de tweede stap van dat programma is.

Wat is ScubaDoe

NOB-ScubaDoe is de naam van het jeugdprogramma. Het is een ‘eigen’ NOB-programma, gemaakt door en voor vrijwilligers. Het programma bestaat uit drie blokken: snorkelen, persluchtduiken en jeugdspecialisaties.

Het eerste van de drie blokken van het NOB-ScubaDoe-programma is het Snorkelprogramma.

Daarna of daaraan parallel bestaat er ook een persluchtprogramma en kunnen er 17 specialisaties gedaan worden.