De Octopus

octopus clipWe hebben het met "De Octopus" niet over het dier maar over een belangrijk uitrustingsstuk. De nette benaming is Alternatieve Lucht Voorziening (ALV). Hierover bestaan vele opvattingen. Lees zeker het PDF document "De praktische octopus" even door. Iets wat in deze PDF als DIR methode wordt uitgelegd, is een configuratie die we binnen CYANA ook regelmatig tegen komen. Bij het technische duiken, dus wat dieper en langer en met wat andere gassen, wordt door een heel aantal CYANA duikers ook wel gedaan en alle "technische" duikorganisaties zoals daar zijn IANTD - TDI - GUI - enz hebben deze oplossing voor de ALV. De reden om dit zo te doen, is niet het goed bereikbaar zijn van de automaat, maar een hele andere!


pdfDe_praktische_octopus.pdf678.11 KB

Enkele plaatjes van de automaat

Zoals overal klik op de plaatjes voor een vergroting

ademautomaat set  octopus auto  Ademautomaat tekst Vest en automaat

Waarom technische duikers hun ALV anders gebruiken

Eerst een simpele regel: als je dieper gaat duiken dan 40 mtr is het heel verstandig om dat niet met lucht te doen maar met een mengsel van andere gassen. Eigenlijk is duiken met lucht nooit een goed idee (tip: lees meer over nitrox). Om bij dieptes >40 mtr de decompressie te versnellen, gebruiken we decogassen maar die hebben altijd een heel specifieke maximale diepte waarop je die nog veilig kunt ademen. Een beetje technische duiker heeft in de praktijk 4 flessen of meer met evenveel automaten. Op een diepte van bijvoorbeeld 25 mtr is minimaal de helft van deze gassen niet adembaar.

De duiker zelf weet wat er in alle flessen zit, waar ze hangen en welke automaat welk gas geeft. Dan is het voor de duiker in nood die in ademnood zit simpel de automaat die de duiker op dat moment in zijn mond heeft zal wel het juiste gas geven dus als je die pakt zit je "altijd" save en de duiker zelf zal dan wel weten welke automaat hij ook nog kan gebruiken gegeven de diepte en de beschikbare gassen. Dus als je z'n kerstboom met veel flessen en veel automaten tegenkomt en je hebt lucht nodig dan pak je de automaat die hij op dat moment gebruikt, bij CYANA krijg je zeker wel eens met deze configuratie te maken.51.6385106,5.3455115

En enkele plaatjes van het dier

Octopus in bak  Octopus in water  Octopus op bodem  Octopus in blauwe