Decompressieduiken

Als je extra lang diep wilt blijven

Duiken op de Noordzee is een van de ultieme duikmogelijkheden in Nederland. Met de vele wrakken uit de beide wereldoorlogen en een flinke verzameling recent gezonken schepen is het een waar paradijs voor wrakduikers. Veel van deze wrakken liggen op een diepte van rond of voorbij de 30 meter. Met of zonder nitrox zit je dan al snel aan je nultijd en kun je misschien net dat laatste stuk achtersteven niet bekijken. Toch zie je duikers die bijna gelijktijdig met jouw te water zijn gegaan wél dat bijzondere laatste stukje schip bekijken. Duiken met een of meerdere decompressiestops biedt daarbij uitkomst. Dan duik je voorbij je nultijden en moet je doe weten waar je mee bezig bent. Duiken voorbij je nultijden en het maken van decompressiestops vereist kennis, training en ervaring. Daarom kun je deze specialisatie pas volgen tijdens of na de 3*-duikeropleiding. Een specialisatie waarin je voortborduurt op de theorie uit het 3*-boek en een aantal praktijkduiken maakt.

Duiken met decompressiestop vergroot je mogelijkheden op de Noordzee maar ook in het buitenland. Je kunt langere duiktijden maken en dus meer zien.

Leerdoelen

Het doel van de specialisatie decompressieduiken is, dat cursisten in staat zijn zelfstandig een

decompressieduik voor te bereiden en uit te voeren. Daarbij moet een zorgvuldige duikplanning worden opgesteld en dient volgens deze planning gedoken te worden.

 

omslag-decoduiken-klein

 

Ingangsniveau
3*-duikbrevet

 

Cursusprogramma
Theoretische instructie 6,0 uur.


 Bevoegd instructeur
Deze specialisatie mag gegeven worden door een 2*-Instructeur, instructeur-trainer, docent of 3*-Instructeur die zelf de specialisatie gevolgd heeft én deze specialisatie als stagiaire heeft onderwezen onder begeleiding van een ervaren Instructeur-trainer, docent of 3*-Instructeur.

 

 

 

Praktische instructie
Het uitvoeren van minstens vier nader omschreven duiken, verspreid over twee dagen.
Voor het praktisch gedeelte geldt dat de gekozen duikplaats niet-stromend water is, met een zicht van minimaal 5 meter.

 

►1* - Junior    ►1* - Duiker    ►2* - Duiker    ►3* - Duiker    ►4* - Duiker