NOB Opleidingen

Hoofdcategorie voor alle NOB opleidingen.

brevetcards

In zijn algemeenheid kun je stellen dat er na vele jaren uiteindelijk een gelijkschakeling heeft plaatsgevonden aangaande duikbrevetten. Een NOB of PADI of SDI of IDD of .... brevet heeft een vergelijkbaar brevet binnen de andere organisatie. Wat nog veel beter is: De opleidingsniveaus zijn niet alleen vergelijkbaar maar de diverse organisaties erkennen ook elkaars brevetten.

De naamgeving is nog niet helemaal gelijkgetrokken maar dat is feitelijk een bijzaak. Alle bonden die zijn aangesloten bij de CMAS (de koepelorganisatie waarvan Jacques-Yves Cousteau ooit de voorzitter/oprichter was) en waaronder de NOB valt, hanteert nog steeds een sterren systeem. In deze tabel een overzicht.

brevetcard 1duiker 1* Duiker↔ Open Water Diver
brevetcard 2duiker 2* Duiker↔ Advanced Open Water Diver
brevetcard 3duiker 3* Duiker↔ DiveMaster
brevetcard 4duiker 4* Duiker↔ Master Scuba Diver

 

Wel blijven er veel verschillen bestaan. De oorzaken zijn verschillend:

 1. Wat er natuurlijk blijft bestaan zijn de omstandigheden waaronder de opleiding is genoten; een opleiding in tropisch water is echt wat anders dan een opleiding onder Nederlandse omstandigheden. Daarmee wordt niet gezegd dat de een beter is dan de andere maar daarmee wordt bedoeld dat je met een opleiding in Nederlandse omstandigheden in de problemen kunt komen in de tropen en dat je met een opleiding in de tropen zeker problemen gaat krijgen als je daarna zonder begeleiding in Nederland gaat duiken.
 2. Er is een mooie oneliner Er bestaan geen slechte duikopleidingen maar er bestaan wel slechte instructeurs. Dat wil dus feitelijk zeggen dat je veel meer zult leren van de een dan van de andere duikinstructeur en dat dit niets te maken heeft met de organisatie die de brevetten afgeeft. Ondanks de controle en begeleiding die er door de diverse organisaties wordt georganiseerd, is het verschil tussen de instructeurs nog steeds groot. Voor een goede duikopleiding zoek je het beste een goede instructeur, de organisatie is ondergeschikt.
 3. De ervaring die een duiker op zijn niveau heeft opgedaan is ook van heel veel invloed op zijn kwaliteiten. Ervaring in omstandigheden zoals zicht, stroming, te water gaan, diepte, temperatuur, enz.,  maar ook ervaring in het duiken met verschillende buddies is erg belangrijk.

Je duikt nu alweer een tijdje en je merkt dat het je steeds meer gaat boeien!

De 3*-duikopleiding is een leergang van verdieping: in deze opleiding worden de puntjes op de i gezet en de achtergronden van wat je tot nu toe als vaste gegevens hebt aangenomen verduidelijkt. Je wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’. Je leert in het onderdeel Redden hoe je moet reageren bij een duikongeval. Ook leer je hoe je duikers in opleiding kan begeleiden door duiktechnieken met hen te oefenen. Tenslotte worden je recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden. Ook de 3*-duiker duikt binnen de nultijden. Voordat het 3*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet je in totaal minimaal 60 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleidingen tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van je opleiding.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 3*-duiker moet je:
- lid zijn van de NOB;
- minimaal 18 jaar zijn;
- beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport;
- beschikken over het 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

De 3*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Dive Master. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-3*-duiker in zijn opleiding heeft geleerd.

Als 3*-duiker sta je voor de keuze of je je verder gaat specialiseren in het duiken óf dat je kiest voor de instructiekant: de opleiding tot 1*-instructeur. Je kunt het natuurlijk ook allebei doen.
De 3*-duiker kan kiezen uit alle specialisaties, inclusief Decompressieduiken en Nitrox Gevorderd.

 

Ingangsniveau 1*brevet

Ingangsniveau 2*brevet

Ingangsniveau 3*brevet

Droogpakduiken

Nitrox basis

Onderwaterbiologie

Onderwaterfotografie Basis

Redden

Volgelaatsmasker-introductie

Intro archeologie

Driftduiken

IJsduiken

OW - oriëntatie

OW - fotografie gevorderd

Wrakduiken

Zoeken en Bergen

Volgelaatsmasker

Rebreather-intro

Decompressieduiken

Nitrox gevorderd

Grotduiktechnieken in open water

 

De 3*-duiker en decompressieduiken


Als 3*-duiker leer je veel over decompressie. Zo weet je straks precies hoe het zit met de effecten van herhalingsduiken, jojoën, te weinig water drinken enzovoort. Met die wetenschap kun je je eigen duikveiligheid nog verder vergroten. Mocht je dan eens onverwacht in deco raken, dan heb je voldoende kennis en vaardigheden om weer veilig boven te komen. Wil je als 3*-duiker echt geplande decoduiken gaan maken, dan bereidt de specialisatie Decompressieduiken je daarop voor. In deze specialisatie ga je die decoduiken namelijk ook echt maken; en er wordt geoefend met het gebruik van de decoboei en met het maken van luchtberekeningen. En dat laatste is bepaald geen overbodige luxe: elk jaar weer blijkt uit de ongevallenregistratie dat het goed kunnen maken van luchtberekeningen van essentieel belang is. Veel duikongevallen – met name decompressieongevallen – zijn het gevolg van een tekort aan lucht! Want je kunt natuurlijk wel mooi uitrekenen waar en hoe lang je je stops moet maken, als je geen lucht meer hebt, zul je toch naar boven moeten.

Dive Master; 3*-duiker aan de leiding


Als 3*-duiker kun je alle kanten op; een van de dingen die je leert, is het begeleiden van duikers. Begeleiden van gebrevetteerde duikers tijdens een clubduik, maar ook oefenen met duikers die in opleiding zijn voor hun volgende brevet.

Als je als 3*-duiker een duiker in opleiding begeleidt, gelden de volgende regels:

 • je leert geen nieuwe vaardigheden aan; dat is voorbehouden aan instructeurs;
 • je oefent vaardigheden in het buitenwater die de 2*-duiker in opleiding al eens met zijn instructeur heeft gedaan;
 • je voert de oefeningen altijd uit in overleg met de instructeur / hoofdtrainer;
 • je mag geen vaardigheden in het buitenwater oefenen met duikers die in opleiding zijn voor het 1*-duikbrevet: duikers die nog niet over een brevet beschikken, moeten in het buitenwater altijd worden begeleid door een 2*-instructeur.

Let op: er is één uitzondering op deze regel. De 3*-duiker mag een 1*-duiker-in-opleiding in buitenwater begeleiden tijdens een 'funduik', of in plat Nederlands, simpel onder water rondzwemmen voor het plezier en het opdoen van ervaring. Deze bevoegdheid geldt niet voor de eerste buitenwaterduik, omdat het hier om een nieuwe ervaring gaat; het geldt daarom vanaf de tweede buitenwaterduik.

De eisen met betrekking tot brevettering en begeleiding hangen dus af van het soort buitenwaterduik. We onderscheiden drie soorten:

 1. de opleidingsduik: hierin wordt een nieuwe vaardigheid aangeleerd. Dit gebeurt altijd door de 2*-instructeur.
 2. de georganiseerde (club)duik: hieraan nemen alleen duikers mee die beschikken over de vereiste brevet(ten) en ervaring. De 3*-duiker heeft hier de rol van coördinator.
 3. de begeleide duik: tijdens een begeleide duik kan een 3*-duiker een duiker in opleiding begeleiden die nog niet over het juiste brevet beschikt, maar al wel over tenminste eenmaal ervaring (met zijn 2*-instructeur). De 3*-duiker is hier begeleider en leidend duiker.

De 3*-duiker staat in een opleidingssituatie altijd onder verantwoordelijkheid van een 2*-instructeur. Deze is op de locatie aanwezig. Een 3*-duiker die een begeleide duik maakt met een 2*-duiker in opleiding (bijvoorbeeld een tweede nachtduik nadat de eerste nachtduik met een 2*-instructeur gedaan is) staat ook onder verantwoordelijkheid van een 2*-instructeur. In dit geval hoeft de instructeur niet op de locatie aanwezig te zijn.

 

Verder geven we je graag meer informatie en toelichting over alle vervolgmogelijkheden. Behaalde brevetten van andere organisaties zoals PADI worden door de NOB overgenomen. Neem gerust contact met ons op via het contact formulier of per email de contact gegevens vind U hier.   Contact Gegevens


De ervaren duiker

De 4*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Master Scuba Diver. Dit is een internationaal bekende benaming. Voor het 4*-duikbrevet is geen aparte opleiding. Het is een verzameling van specialisaties en duikervaring. Dit brevet kun je aanvragen zodra er 250 duiken geregistreerd staan. De brevetverklaring "250 gelogde duiken" staat hieronder en kun je downloaden. Deze moet je laten aftekenen door een 2* instructeur of Instructeur-trainer.

Verder moet je minimaal een 3*- NOB duikbrevet (of gelijkwaardig) hebben en zes NOB- specialisaties hebben gevolgd. Deze moeten tevens alle zijn geregistreerd bij de NOB. De kosten voor een 4* brevetcard bedragen € 20.-. Dit bedrag dien je over te maken op rekeningnummer NL27INGB0002304157 t.n.v. NOB Bondsartikelen o.v.v. relatienummer en gewenst brevet.

Doelgroep

Het 4*-duikbrevet is bedoeld voor duikers die zich in hun hobby willen verdiepen. Het brevet is niet nodig om een instructeursopleiding te kunnen volgen.

Specialisaties om je 4* brevet te verkrijgen staan in de tabel hieronder. Je moet er dus 6 van deze 13 gedaan hebben en in totaal 250 gelogde duiken gemaakt hebben. Er zijn wel meer specialisaties maar dat zijn of intro's of vervolgopleidingen op een basis specialisatie en die tellen dus niet mee die staan wel in de tabel maar dan schuin gedrukt.

 

 

Ingangsniveau 1*brevet

Ingangsniveau 2*brevet

Ingangsniveau 3*brevet

Droogpakduiken

Nitrox basis

Onderwaterbiologie

Onderwaterfotografie Basis

Redden

Volgelaatsmasker-introductie

Intro archeologie

Driftduiken

IJsduiken

OW - oriëntatie

OW - fotografie gevorderd

Wrakduiken

Zoeken en Bergen

Volgelaatsmasker

Rebreather-intro

Decompressieduiken

Nitrox gevorderd

Grotduiktechnieken in open water

 

Verder geven we je graag meer informatie en toelichting over alle vervolgmogelijkheden. Behaalde brevetten van andere organisaties zoals PADI worden door de NOB overgenomen. Neem gerust contact met ons op via het contact formulier of per email de contact gegevens vind U hier.   Contact Gegevens


 Documentatie om te downloaden

docVerklaring_250gelogdeduiken.doc62 KB

Er gaat een wereld voor je open!

Als sportduiker heb je heel veel mogelijkheden om plezier aan je hobby te beleven. Je kunt duiken in getijdenwater, na zonsondergang de vissen bewonderen die je overdag niet ziet, het leven onder water herkennen en meer kennis opdoen in het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties. Je verbreedt in deze opleiding je horizon.

In de 2*-duikeropleiding doe je ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duikgerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren? Als 2*-duiker duik je binnen de nultijden.
Voordat je je 2*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je in totaal minimaal 20 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van de opleiding.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 2*-duiker moet je:

 • lid zijn van de NOB
 • minimaal 15 jaar zijn
 • beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport
 • beschikken over het 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

De 2*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Advanced Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je in je opleiding hebt geleerd.

Als 2*-duiker kun je verdergaan met de 3*-duikopleiding. Je kunt er ook voor kiezen om je te verdiepen in specialisaties (IJsduiken, Wrakduiken, Zoeken en Bergen, Driftduiken en Digitale Onderwaterfotografie).

 

Breveteisen 2*-duiker

Brevetdoelstellingen

De 2*-duiker doet in zijn opleiding ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Hierbij kun je denken aan getijdenwaterduiken, nachtduiken en duiken naar dieptes groter dan 20 meter. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren? De 2*-duiker duikt binnen de nultijden.


Duikervaring

Voordat het 2*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet de cursist in totaal minimaal 20 duiken hebben gemaakt. De duiken uit zijn vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die hij maakt in het kader van de opleiding.
Ingangsniveau
Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 2*-duiker moet hij:
- lid zijn van de NOB;
- minimaal 15 jaar zijn;
- beschikken over het 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.
Vervolgopleiding
Een 2*-duiker kan verdergaan met de 3*-duikopleiding. Hij kan er ook voor kiezen om zich te verdiepen in de specialisaties:

 

 

Ingangsniveau 1*brevet

Ingangsniveau 2*brevet

Ingangsniveau 3*brevet

Droogpakduiken

Nitrox basis

Onderwaterbiologie

Onderwaterfotografie Basis

Redden

Volgelaatsmasker-introductie

Intro archeologie

Driftduiken

IJsduiken

OW - oriëntatie

OW - fotografie gevorderd

Wrakduiken

Zoeken en Bergen

Volgelaatsmasker

Rebreather-intro

Decompressieduiken

Nitrox gevorderd

Grotduiktechnieken in open water

 

Verder geven we je graag meer informatie en toelichting over alle vervolgmogelijkheden. Behaalde brevetten van andere organisaties zoals PADI worden door de NOB overgenomen. Neem gerust contact met ons op via het contact formulier of per email de contact gegevens vind U hier.   Contact Gegevens


 

Duiken is niet moeilijk!

Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid en je blijft te allen tijde binnen de nultijden. Je duikt niet in getijdenwater.
De NOB heeft ervoor gekozen een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport verplicht te stellen. In de aanloop naar het 1*-duikbrevet kun je met een eigen medische verklaring en vrijwaring volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.

Breveteisen 1*-duiker

Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-duiker moet je:

 • lid zijn van de NOB;
 • minimaal 14 jaar zijn.
 • beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport.

Voordat je het 1*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal vijf oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.

De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je als 1*-duiker in de opleiding hebt geleerd. Je kunt je verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding óf door het volgen van specialisaties:

 

Ingangsniveau 1*brevet

Ingangsniveau 2*brevet

Ingangsniveau 3*brevet

Droogpakduiken

Nitrox basis

Onderwaterbiologie

Onderwaterfotografie Basis

Redden

Volgelaatsmasker-introductie

Intro archeologie

Driftduiken

IJsduiken

OW - oriëntatie

OW - fotografie gevorderd

Wrakduiken

Zoeken en Bergen

Volgelaatsmasker

Rebreather-intro

Decompressieduiken

Nitrox gevorderd

Grotduiktechnieken in open water

 

Verder geven we je graag meer informatie en toelichting over alle vervolgmogelijkheden. Behaalde brevetten van andere organisaties zoals PADI worden door de NOB overgenomen. Neem gerust contact met ons op via het contact formulier of per email de contact gegevens vind U hier.   Contact Gegevens


1* Juniorbrevet: een mooie opstap richting het 1* brevet

Leeftijd: 12 tot 14 jaar

Voor jongeren van twaalf tot veertien jaar heeft de NOB een speciaal brevet ontwikkeld: het 1*-juniorbrevet. Dit brevet sluit perfect aan op het ScubaDoe-programma. Met het 1*-juniorbrevet mogen jongeren onder begeleiding van een meerderjarige duiker het buitenwater in. Dat maakt duiken voor hen leuk en uitdagend!

Hoewel de vorm en inhoud van het 1*-juniorbrevet gelijkwaardig zijn aan het reguliere 1*-brevet, zijn in verband met de leeftijd van de doelgroep een aantal aanpassingen doorgevoerd. Denk hierbij aan de beperking van de maximale diepte, maar bijvoorbeeld ook om het aantal duiken per dag en de minimale watertemperatuur. Deze breveteisen zijn door de Jeugdcommissie, Medische Commissie en Veiligheidscommissie van de NOB met zorg opgesteld.

Door het behalen van het 1*-juniorbrevet kunnen jongeren de NOB-duikopleidingen soepel doorlopen: vanuit het ScubaDoe-programma is eenvoudige doorstroming naar het 1*-juniorbrevet mogelijk, en hetzelfde geldt voor de doorstroming richting het 1*-brevet. Na hun 14e verjaardag dient er een verzoek te worden ingedient en wordt het 1* Junior omgezet naar een regulier 1*-Brevet.


Voor nog meer informatie die U ook kunt uitprinten klik op een van de onderstaande links om een PDF te openen:

Algemeen Sheets Vragen

 

pdfE09 Inschaling junior duikbrevetten.pdf

pdfF06 1ster duiker Praktijklessen.pdf

pdfF06 1ster duiker Theorieles H1.pdf

pdfF06 1ster duiker Theorieles H2.pdf

pdfF06 1ster duiker Theorieles H3.pdf

pdfF06 1ster duiker Theorieles H4.pdf

pdfF06 1ster duiker Theorieles H5.pdf

pdfF06 1ster duiker Vragen H1.pdf

pdfF06 1ster duiker Vragen H2.pdf

pdfF06 1ster duiker Vragen H3.pdf

pdfF06 1ster duiker Vragen H4.pdf

pdfF06 1ster duiker Vragen H5.pdf


 

Voor een verder verbreding

Wist je dat je ook je hobby mee kunt nemen onder water? Denk maar eens aan onderwaterfotografie of onderwaterbiologie: dit zijn voorbeelden van specialisaties die je bij de NOB kunt volgen en die de duiksport nóg boeiender maken. In het onderstaande overzicht kun je zien welke specialisaties CYANA kan aanbieden. Ben je enthousiast over een specialisatie, maar ben je geen lid van de NOB? Niks aan de hand! Sinds 2008 is het ook voor niet-leden mogelijk om een NOB-specialisatie te volgen en af te sluiten met een brevetcard. De specialisaties worden georganiseerd door de bij de NOB aangesloten verenigingen en duikscholen en dus ook door CYANA. Neem dus gerust contact op met ons om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.
 
 
Voor meer informatie per specialisatie gebruik de onderstaande tabel met links voor extra uitleg.