NOB duikbrevetten versus

brevetcards

In zijn algemeenheid kun je stellen dat er na vele jaren uiteindelijk een gelijkschakeling heeft plaatsgevonden aangaande duikbrevetten. Een NOB of PADI of SDI of IDD of .... brevet heeft een vergelijkbaar brevet binnen de andere organisatie. Wat nog veel beter is: De opleidingsniveaus zijn niet alleen vergelijkbaar maar de diverse organisaties erkennen ook elkaars brevetten.

De naamgeving is nog niet helemaal gelijkgetrokken maar dat is feitelijk een bijzaak. Alle bonden die zijn aangesloten bij de CMAS (de koepelorganisatie waarvan Jacques-Yves Cousteau ooit de voorzitter/oprichter was) en waaronder de NOB valt, hanteert nog steeds een sterren systeem. In deze tabel een overzicht.

brevetcard 1duiker 1* Duiker↔ Open Water Diver
brevetcard 2duiker 2* Duiker↔ Advanced Open Water Diver
brevetcard 3duiker 3* Duiker↔ DiveMaster
brevetcard 4duiker 4* Duiker↔ Master Scuba Diver

 

Wel blijven er veel verschillen bestaan. De oorzaken zijn verschillend:

  1. Wat er natuurlijk blijft bestaan zijn de omstandigheden waaronder de opleiding is genoten; een opleiding in tropisch water is echt wat anders dan een opleiding onder Nederlandse omstandigheden. Daarmee wordt niet gezegd dat de een beter is dan de andere maar daarmee wordt bedoeld dat je met een opleiding in Nederlandse omstandigheden in de problemen kunt komen in de tropen en dat je met een opleiding in de tropen zeker problemen gaat krijgen als je daarna zonder begeleiding in Nederland gaat duiken.
  2. Er is een mooie oneliner Er bestaan geen slechte duikopleidingen maar er bestaan wel slechte instructeurs. Dat wil dus feitelijk zeggen dat je veel meer zult leren van de een dan van de andere duikinstructeur en dat dit niets te maken heeft met de organisatie die de brevetten afgeeft. Ondanks de controle en begeleiding die er door de diverse organisaties wordt georganiseerd, is het verschil tussen de instructeurs nog steeds groot. Voor een goede duikopleiding zoek je het beste een goede instructeur, de organisatie is ondergeschikt.
  3. De ervaring die een duiker op zijn niveau heeft opgedaan is ook van heel veel invloed op zijn kwaliteiten. Ervaring in omstandigheden zoals zicht, stroming, te water gaan, diepte, temperatuur, enz.,  maar ook ervaring in het duiken met verschillende buddies is erg belangrijk.